Menopauza

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

43929 menopauza Menopauza

De ce se produce menopauza de la o anumita varsta? Ea se instaleaza la femei de regula dupa 40 de ani cand ovarele isi incetinesc activitatea si in consecinta se reduce productia ciclica a hormonilor. Ovarele intra in functiune inainte de nastere si functioneaza pana la sfarsitul vietii intr-o masura mai mare sau mai mica. De la 9-10 ani, ovarele fetelor isi incep activitatea ajungand sa functioneze normal dupa cativa ani. Menstruatia se instaleaza si ea diferit de la popor la popor, clima fiind un factor important in aceasta privinta. Cu cat este ai cald, fetele au prima menstruatie la o varsta frageda, de la 9-10 ani in Africa spre exemplu, iar in zonele subpolare si polare, precum Alaska prima menstra apare pe la 17-18 ani.
Ca organe mature, ovarele sunt active timp de 30-40 de ani urmand sa isi incetineasca actvitatea apoi. In caz de vreo problema medicala, uneori trebuiesc extirpate, motiv pentru care organismul se resimte , adaptandu-se mai greu la noua stare. La maturitate, ovarele depind de functiunea hipofizei, de la care asteapta o stimulare normala prin hormonul somatotrop in vederea cresterii foliculinei. In timpul ciclului, ovarele produc doi hormoni: foliculina si progesteronul, care influenteaza glanda hipofiza. La fiecare ciclu menstrual creste productia de foliculina, apoi scade brusc si ciclul se reia. In acelasi mod actioneaza progesteronul fata de stimulentul sau hipofizar, lucru care mentine regularitatea menstruatiei, fertilitatea, inclusiv sanatatea si feminitatea.
Echilibrul ovare-hipofiza se rupe in momentul in care ovarele isi incetinesc activitatea si din acest moment fertilitatea este si ea afectata. Hipofizaincearca sa stimuleze activitatea ovarelor si face apel la ajutorul celorlalte glande: tiroida si suprarenalele care produc hormoni sexuali feminini si masculini. Deci femeia chiar si la menopauza nu este privata sa traiasca fara hormoni sexuali, pur si simplu se schimba ceva in organism, adica in locul unor glande care functionau in adolescenta, tinerete si o parte a maturitatii, de la o anumita varsta alte glande preiau atributiile restabilind echilibrul in organism. O schimbare semnificativa in timupl menopauzei este sistarea productiei ciclice de foliculina. Nu toate femeile parcurg aceleasi stari fiziologice cand intra la menopauza, depinde de tranzitia cu care se produce echilibrul glandular, cat de lin de treptat au loc aceste schimbari. Daca simptomele menopauzei apar treptat si organismul se adapteaza usor, fara neplaceri la noile schimbari. Dar cand incetinirea functiei ovariene este mai brusca, organismul nu are timp sa se acomodeze si apar o serie de simptome ale menopauzei mai putin placute. Important este si stilul de viata al femeii aflata in prag de menopauza si cat de bine a respectat de-a lungul vietii principiile de igiena. Factori ca nutritia rationala, odihna, exercitiile fizice devin si mai necesare la instalarea menopauzei. Afectiunile fiziologice neingrijite la timp se accentueaza la menopauza si sunt mai greu de suportat fizic si pe plan emotional, mai ales ca unele vad in menopauza ca un semn de imbatranire si intra in panica.
Deci in concluzie o viata echilibrata, fara excese, cu multa miscare, alimentatie sanatoasa, cu evitarea stresului si o igiena riguroasa sunt factori care ajuta acomodarea organismului cu noua stare fiziologica si schimbarile care se instaleaza la un moment dat in viata femeii. Nu disperati pentru ca este un fenomen absolut normal, iar menopauza nu inseamna ca sunteti batrane atata timp cat va simtiti tinere, energice si cu chef de viata.

inele de logodna
Google-Translate-Romanian to En Google-Translate-Romanian to French Google-Translate-Romanian to German Google-Translate-Romanian to Italian Google-Translate-Romanian to Spanish Google-Translate-Romanian to PT
Powered by

Autor:


Pentru probleme tehnice folositi pagina de

Lasa un comentariu